Ingatlan vásárlás folyamata lépésről lépésre

Az alábbiakban az ingatlan vásárlás mentetét követheti nyomon a vásárló szemszögéből. Az egyes lépésekre kattintva bővebb leírást kap a teendőkről.

 1. 1. Kutassa fel az Ön számára megfelelő ingatlant és válasszon ügyvédet.
 2. 2. Tudjon meg mindent az ingatlanról és tegyen ajánlatot, ha megfelel.
 3. 3. Írják meg az adásvételi szerződést, adjon át foglalót.
 4. 4. Teljes vételár kifizetése, tulajdonjog bejegyeztetése a földhivatalnál.
 5. 5. Jegyeztesse be tulajdonjogát a földhivatalnál.

A fenti lépések bővebben

 1. Minden ingatlan vásárlás a megfelelő lakás, ház vagy építési telek felkutatásával kezdődik. Érdemes nem csak az ingatlanportálokon nézelődni, mivel előfordul, hogy az ingatlanirodák honlapjai naprakészebbek, több információt tartalmaznak. A kialakult gyakorlat szerint a vevő ügyvédje bonyolítja az adásvételt, akit már érdemes ebben a fázisban kiválasztani, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni. Válasszon megbízható ügyvédet, aki nem csak a papírokat készíti elő, de a földhivatalnál is eljár az Ön nevében.
  » Vissza a listához
 2. Derítsen ki minden apró részletet az ingatlanról és ne feledkezzen meg róla, hogy a tulajdoni lapon jelzett állapotra nem hivatkozhat később, ha problémája van az ingatlannal, mivel az szabadon hozzáférhető – így Önnek tudnia kell az ott leírtakat (érdemes ügyvéddel átnézetni). Amennyiben megtalálta az Önnek megfelelő ingatlant itt az ideje az ajánlat megtételére. Miután megteszi szóbeli ajánlatát és megegyeznek az eladóval sor kerülhet a további lépésekre. Az ingatlan tulajdoni lapját bármikor kikérheti a földhivatalból (de amennyiben felkeresi az ingatlan elhelyezkedése szerinti földhivatalt, ott egyszerű betekintésre is lehetősége van), melyhez kérelem mintát az adásvételhez szükséges szerződés minták részben talál.
  » Vissza a listához
 3. Az adásvételi szerződés a következő lépése a vásárlásnak, melyet ellenjegyez az adásvételt bonyolító ügyvéd és feltétele egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap (ezt az Ön ügyvédjének felelőssége biztosítani a szerződéskötéskor). A szerződésben egyeznek meg a különböző határidőkről (teljes vételár kifizetése, költözés időpontja) az eladóval, illetve határozzák meg a foglaló összegét. Amennyiben foglalót vesz át Öntől az eladó, de Ön később eláll az üzlettől, úgy elveszti a foglalót. Fordított esetben a foglaló kétszeresét kapja vissza az eladótól. Szerződésmintát az adásvételhez szükséges dokumentumok részben talál.
  » Vissza a listához
 4. Miután a meghatározott időpontig kifizeti az eladónak a teljes vételárat az eladó írásos beleegyezését adja ahhoz, hogy a földhivatalnál Önt, mint tulajdonost vegyék fel a nyilvántartásba, őt pedig töröljék az ingatlan tulajdonosai közül. Ez a nyilatkozat is ügyvéd ellenjegyzésével készül, mintát ehhez az adásvételhez szükséges dokumentumok részben talál.
  » Vissza a listához
 5. A nyilatkozat átvételét követően keresse fel az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes földhivatalt és ingatlan-nyilvántartás eljárási kérelem benyújtásával írassa át nevére az ingatlan tulajdonjogát. A kérelemhez mintát az adásvételhez szükséges dokumentumok részben talál.
  » Vissza a listához